5+1 indok, amiért rendszeresen ellenőriztetni kell a fűtési rendszert

2020. szeptember 19.
283
Fűtés szerelés, amivel megelőzhetjük az idő előtti kazáncserét

A hideg téli hónapokban, teljesen természetes jelenség számunkra, hogy csak felkattintjuk a fűtést és máris élvezhetjük az optimális hőmérsékletet a lakásban, azonban sokan elfelejtik, hogy a fűtési rendszer legalább évenkénti átnézetése, ugyanolyan szerves részét képzi ennek a történetnek.

Miért fontos a fűtési rendszer átvizsgálása?


A fűtés rendszerünk rendszeres átnézetése nem egy újabb pénzbeszedési lehetőség a fűtés szerelés fortélyaival foglalkozó cégek részéről, hanem a készülékünk élettartamát növelő, és a saját egészségünk és jólétünk megteremtését szolgáló tevékenység.  Nem csak akkor kell szakember segítségéhez folyamodni, amikor valami konkrét problémával állunk szemben, hanem már a fűtési szezon megkezdése előtt is. Így tehát ahhoz, hogy elkerüljünk egy akár többszázezer forintra is felrúgó kazáncserét vagy komolyabb javítási költséget, nem érdemes kivárni, amíg a fűtési rendszerünk csődöt mond. A felesleges jövőbeli kiadások helyett vegyük inkább az irányt a megelőzés felé, így nem marad majd más dolgunk, mint bármiféle különösebb aggodalom nélkül élvezni a radiátorok melegségét.

Ha mindez nem lett volna elég meggyőző, akkor a továbbiakban felsorolunk még néhány indokot, amiért érdemes időben felkeresni egy szakembert.

1. Ha sokáig halogatjuk, könnyen segítség nélkül maradhatunk

Általában csak akkor jut eszünkbe a fűtőrendszer átvizsgálása, amikor már javában benne vagyunk a fűtési szezonban. Ebből egyenesen két probléma is adódhat: a legelső bekapcsolásnál szembesülünk azzal, hogy valami nem stimmel a rendszerrel, vagy olyan későre halasztjuk a dolgot, hogy nem találunk időben megfelelő szakembert, hiszen nagy valószínűséggel másoknak is csak az utolsó pillanatban fog eszébe jutni a fűtési rendszer újbóli felélesztése. Ennek elkerülése véget, érdemes már a fűtési szezon megkezdése előtt két vagy három hónappal egyeztetnünk egy szakemberrel, hogy még időben kiérjen hozzánk.

2. Hatékonyság növelése

A rossz energiahatékonyság nem csak a környezetünk számára lehet romboló hatású, de a pénztárcánkra nézve is okozhat némi kellemetlen meglepetést Ha a radiátoroknál elszökik a hő, levegős a rendszer, rossz a vízminőség vagy csak erősen vízköves a berendezés, máris sokkal rosszabb hatékonysággal fog üzemelni a berendezésünk. Ezen felül a készülékek maximális hatásfoka egy év alatt is változhat, így a szakembereknek ezt minden alkalommal újra kell kalibrálni annak érdekében, hogy a lehető legoptimálisabban tudjuk vele fűteni a helyiségeinket.

Fűtés szerelés, átvizsgálás okosan, amivel megelőzheti a komolyabb problémákat
Az átvizsgálással, a problémák nagy része már akkor is felderíthető, amikor még nem okoz komolyabb gondot! Gondolkodjon a megelőzésben! Fűtés szerelés okosan!

3. Alkatrészek kopása

Talán kevés annál rosszabb dolog történhet meg, mint egy hirtelen meghibásodott alkatrész a fűtési rendszerünkben. Ennek azonnali pótlása nem csak, hogy fejtörést okozhat, de a hőmérséklet csökkenés a lakásban, azonnali frusztrációt szülhet bennünk. A fűtésrendszerek rendszeres átnézetésével, könnyedén kiküszöbölhetők az ilyesfajta jövőbeli malőrök is, hiszen szakemberünk már az előtt felfigyelhet a hibás alkatrészekre és megjavíthatja készülékünket, mielőtt egy nagyobb baj megtörténne.

4. Szennyeződések a rendszerben

A fűtési rendszer és a hozzá kapcsolódó kazán, az évek múlásával akkor is kopik, koszolódik, ha csak a téli szezonra izzítjuk be azt, így egy idő után nem csak, hogy nem fog majd tudni megfelelően működni, de akár az egészségünkre is káros lehet. Éppen ezért kiemelkedően fontos a fűtési rendszer éves „átmosatása”, amikor is a készülékből eltávolításra kerül a felgyülemlett por és szennyeződés. Ezen felül a vízkőképződés is hatással lehet a fűtési rendszer meghibásodására, hiszen a kazán vagy hőszivattyú hőcserélője is tönkre mehet, ha nem vízkőtelenítünk rendszeresen.

5. Veszélyességi tényezők

Mint bármilyen más készülék esetében, itt is számolhatunk némi veszélyességi tényezővel abban az esetben, ha elhanyagoljuk azt. A legtöbben hallottunk már gáz visszaáramlásról, szénmonoxid mérgezésről, vagy akár gázrobbanásról, így testi épségünk és lakásunk biztonsága is könnyen veszélybe kerülhet, ha sokáig halogatjuk az átvizsgálást.

+1. Élettartam meghosszabbítása

Egy rendszeresen szervizelt és karbantartott fűtési rendszer, jelentősen megnövelheti a készülékünk élettartamát, így végeredményben az erre szánt összeg, később sokszorosan megtérül majd.

Egy fűtési rendszer rendkívül összetett és számos meghibásodási lehetőséget rejt magában, így mindig bízza szakemberre annak átvizsgálását! Ha Dénes Építőipari Kft., akkor megbízható fűtés szerelés és karbantartás!

+36 70 672 0299

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. Amennyiben tovább használod weboldalunkat, úgy elfogadod a cookie-kat. A részletekért kattints ide!