A dugulás vészjósló előjelei

2021. november 03.
28
Honnan tudhatja, hogy dugulásról van szó?

Fürdőszoba nélkül aligha létezhetne civilizált ember, hiszen ez már réges-rég az alapvető higiéniai szükségleteink színterévé vált. Ám még a legnagyobb odafigyelés ellenére is előfordulhat, hogy dugulás keletkezik a vizes rendszerekben. Aggodalomra azonban semmi ok, hiszen a duguláselhárítás már rutineljárásnak minősül a vízvezeték szereléssel foglalkozó cégek körében.

A dugulás gyakoribb, mint gondolnánk


Kevés olyan ember van, aki ne ismerkedett volna meg legalább már egyszer a kellemetlen dugulás fogalmával. A fürdőkád, a konyhai mosogató, és a mosdó a lakás azon pontjai, amelyekben még a rendeltetésszerű használat mellett is felütheti a fejét. Egy lakásban mindig zajlik az élet, így előfordulhat, hogy véletlenül beleejtünk valamit a lefolyóba. Ez lehet egy WC illatosító, vagy bármilyen kisebb tárgy, ami majd elzárja a lefolyó szennyvíz útját. A krémes állagú kencék, samponok, balzsamok, fogkrémek maradványai, a hajszálak, a szennyeződések pedig mind a lefolyóban végzik. Arról nem is beszélve, hogy már egy szimpla mosás alkalmával is bődületes mennyiségű kosz, mosószermaradvány alapozhatja meg a dugulások melegágyát. 

Vannak olyan jól ismert házi praktikák, amelyekkel elejét vehetjük egy kisebb fennakadásnak. Ilyen módszer lehet az ecetes-szódabikarbónás átmosás, a pumpálás, vagy ezek ötvözése is. A házi praktikákkal való kísérletezgetés azonban időszakos megoldást jelent, és csak átmenetileg háríthatjuk el a problémát. Ahol ugyanis egyszer dugulás ütötte fel a fejét, ott másodjára is fel fog bukkanni. Ha kudarcot vallottak a módszereink, és a többszöri próbálkozás ellenére sem megy le a víz a lefolyóban, mosdóban, akkor ez egyet jelent azzal, hogy nagyobb mértékű a probléma, mint gondoltuk. Ebben az esetben, ne restelljünk felkeresni egy duguláselhárítással foglalkozó céget, hiszen egy eldugult lefolyórendszert nem szabad sokáig halogatni. Minél tovább várunk, annál nagyobb probléma kerekedhet ki belőle, amely tovább növelheti az elhárításra fordított időt, és költségeket.

Hogyan ismerhetem fel a dugulást?


A dugulás szívesen mutatja meg magát, így szerencsére szemmel látható jelei vannak. Ha pedig idejében felfigyelünk ezekre, akkor könnyedén elejét vehetjük egy nagyobb katasztrófa kialakulásának. A következőkben a leggyakoribb „vészcsengőket” mutatjuk be.

forduljon hozzánk, hamar elhárítjuk a dugulást
Duguláselhárítás a cél? Hamarabb megoldjuk, mint gondolná!

Kellemetlen szag a lakásban

Ha kellemesnek nem éppen mondható szagok terjengenek a lakásunkban, akkor biztosak lehetünk benne, hogy a háttérben, dugulás van kialakulóban. Ilyenkor a távozni nem tudó, megakadt szennyeződések felgyülemlenek a csatorrendszer belső falára, majd bomlásnak indulnak. A mindent átható csatornaszag már messziről felismerhető, és hiába is palástoljuk légfrissítővel, nem sokra megyünk majd vele. Ez nemcsak a lakók nyugalmát zavarhatja meg, de irtó kellemetlen tud lenni akkor, ha például vendégeket várunk. A kellemetlen szagok ellen duguláselhárítással tudunk a leggyorsabban fellépni. 

Nehezen megy le a víz a lefolyón

Az egyik legegyértelműbb jel, ha nem megy le a WC csésze vagy mosogató lefolyóján a víz, vagy csak lassan, csörgedezve távozik. A szaniterek, vizes berendezések esetében mindig úgy állítják be a szakemberek a szennyvízelvezető csatorna méretét, hogyha maximális erőbedobással engedjük ki a vizet, akkor se öntsön ki a csapból. Amennyiben dugulás van a rendszerben, a lefolyó már nem tudja úgy elnyelni a vizet, ahogy azt kellene. Ennek az az oka, hogyha valamilyen komolyabb szennyeződés tapad meg a szennyvízcsövek falán, akkor átmérőjük egyre keskenyebbé válik.  Gyakran megfigyelhető ilyenkor a bugyborékolás is, amely jellegzetes hanggal társul.  

Pangó víz az összefolyóknál

Ha azt tapasztaljuk, hogy egy kiadós zuhanyzás után a padlóösszefolyóknál, lefolyóknál nem képes távozni a víz, vagy minden előzmény nélkül kiönt, majd visszafolyik, akkor dugulásra gyanakodhatunk. A gyakori használat képes tisztán tartani a lefolyókat, hiszen ilyenkor a szennyeződésnek nincs annyira ideje lerakódni. A szifon azonban hajlamos lehet a dugulásra a pangó víz miatt. Ez esetben egy alapos átöblítés is megoldhatja a problémát, de ha ez sem segít, érdemes szakember segítségét kérni.

Dugulásra gyanakszik az otthonában? Ne habozzon felhívni minket, hiszen éjjel-nappal elérhetőek vagyunk!
 

+36 70 672 0299

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. Amennyiben tovább használod weboldalunkat, úgy elfogadod a cookie-kat. A részletekért kattints ide!